Oldal kiválasztása

Égve szoktad hagyni éjszakára a kislámpát vagy éjjeli fényt használsz a gyerekszobában, mert fél a gyerek a sötétben? Ne tedd! A mai cikkemből megtudhatod, milyen káros hatásai vannak az éjjeli fénynek és hogyan áll ez összefüggésben gyermeked immunrendszerével!

Az erős immunrendszerhez elengedhetetlenül fontos a minőségi és elegendő alvás. Pár éve sajnos eléggé elterjedt a különböző színű éjjeli fények folyamatos használata. Elismerem, hogy praktikus, mert ha a gyerek felébred, nem kell villanyt kapcsolnod, ami teljesen felébresztené, ráadásul ha fél egyedül a sötétben, akkor megnyugtatja a fény. Viszont nem árt, ha tudjuk miért nem szabad egész éjjel bekapcsolva hagyni semmilyen minimális fényforrást sem a szobában. Én is sokáig használtam éjjeli fényeket, amíg nem olvastam a káros hatásairól. Ma már csak annyi időre kapcsolom be, míg elalszanak a lányaim, aztán azonnal ki is húzom a konnektorból és teljes sötétben alszanak.

Az éjjeli fény gátolja az „alváshormon” termelődését

A melatonint „alváshormonnak” és a „sötétség hormonjának” is nevezik, mert ez irányítja a természetes alvás-ébrenlét ciklusunkat és ez felelős a pihentető és nyugodt alvásért. A melatonin segíti elő az alvást, ennek hatására kezdünk este elálmosodni és reggel, amikorra lecsökken a szintje és a fény hatására fokozódik a szterotonin nevű boldogsághormon termelődése, akkor felébredünk.

A melatonint a tobozmirigy termeli és a legújabb kutatások szerint CSAK TELJES SÖTÉTSÉGBEN TUD MEGFELELŐEN TERMELŐDNI.

Joyce Walsleben, a new york-i orvostudományi egyetem társprofesszora szerint: „A fény gátolja a melatonin – egy hormon, amely az alvást természetesen segíti elő – termelődését. A szemhéjon keresztül kis erősségű fény is átszűrődik, és ezáltal az agyban gátolva lesz a melatonin termelés.”*

Bármilyen hihetetlen, de még a kikapcsolt tévé stand-by módban világító pici LED-es fénye, vagy akár egy LED-es ébresztőóra vagy a bébiőr fénye is megzavarja a belső biológiai óránkat és a melatonin termelését. Az agyunk ugyanis érzékeli a fényt csukott szemmel is a homloklebenyben lévő receptorok által és ébrenléti üzemmódban kezd működni nappali hormont termelve a melatonin helyett.

A melatoninhiány következményei

Az alacsony melatononszint rontja az alvás minőségét, gyakoribb éjjeli ébredéseket és alvászavarokat okozhat, fáradtsághoz, levertséghez vezet, depresszióra hajlamosít.  De súlyosabb következményekkel is járhat: növeli a cukorbetegség és rák kialakulásának kockázatát. Ezenfelül hízáshoz is vezethet, ugyanis akinek alacsony a melatoninszintje, az jobban kívánja a szénhidrátokat. **

A melatonin és az immunrendszer összefüggése

A melatonin többféleképpen is erősíti az immunrendszert:

  • Egyrészt aktiválja a T-helper sejteket, amik segítenek az immunsejteknek elpusztítani a kórokozókat és más idegen betolakodókat.***
  • Másrészt a melatonin az egyik legerősebb antioxidáns, védi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.

Ha tehát éjjel blokkolva van a termelődése, az hosszú távon az immunrendszert is gyengíti.

Hogyan segíthetjük a gyerekeknél este a melatonin termelődését és a jó alvást?

  • Lefekvés előtt 1 órával már ne tévézzen a gyerek (a nagyobbak a számítógépet, tabletet se bámulják este), ugyanis ezeknek a mesterséges fénye azt az üzenetet közvetíti az agyunknak, hogy még nincs itt az alvás ideje.

Dr. Susan Zafarlotfi, a Hackensack University Medical Center alvási rendellenességekeket kutató intézetének igazgatója azt állítja,            hogy a mesterséges fény olyan a testünk számára, mintha nappali fény lenne, ami megakadályozza az alvást elősegítő melatonin            felszabadulását.****

  • Triptofán tartalmú élelmiszerekkel (pl. a banán, kesudió, dió, pulykahús, tejtermékek, tojás, avokádó) segíthetjük a melatonin termelődését. A triptofánnak álmosító hatása van és segít abban is, hogy ritkábban ébredjen fel gyermekünk.
  • Egy jó meleg fürdő után igyekezzünk elcsendesíteni a gyerekeket és alvásra hangolni. Már csak gyenge fénynél olvassunk mesét (kislámpa, sólámpa fényénél). Fürdés után már ne nézzenek mesét sem a tévében, sem mobilon, stb.
  • A szoba hőmérsékletét állítsuk hűvösebbre és jó melegen takarjuk be a gyerkőcöt.
  • Kapcsoljunk ki minden zavaró fényforrást, lámpákat, LED-eket, és amennyire lehet, sötétítsünk be. Ha nincs redőnyünk, akkor mindenképpen olyan sötétítő függönyt használjunk, ami nem engedi át az utcáról beszűrődő fényt.
  • Elalváskor és éjjel csak addig használjunk éjjeli fényt, amíg feltétlenül szükség van rá. Nekünk 6 éve van egy kis LED-es, kívülről szilikonos éjjeli lámpánk, ami színváltós, de rögzíthető 1-1 szín is gombnyomással. Ha be kell mennem a gyerekekhez éjjel, csak ezt kapcsolom fel. Erre nem ébrednek fel, de elég fénye van ahhoz, hogy például ki tudjam őket kísérni a wc-re és a gyerekek maguk is fel tudják kapcsolni, ha például a párnájuk mellé teszem. Ajánlom mindenkinek egy ilyen beszerzését, mert nagyon strapabíró és hasznos.

Remélem hasznosnak találtátok a mai cikket! Pihentető, nyugodt éjszakákat kívánok Nektek és gyermekeiteknek!

Források:
* http://filantropikum.com/ezert-jo-ha-ejjeli-vilagitas-nelkul-alszanak-a-gyerekeid/

** http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/tudomany/egeszseg/mergez-etelek/2539-a-led-egk-karos-hatasai

***  https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/melatonin-elso-resz.php

 

Kövess minket a Facebookon is! A követés gomb megnyomása után kedveld az oldalunkat!

Ha tetszett a cikk és hasznos lehet az ismerőseidnek is, akkor a cikk alatti gombbal tudod megosztani.

Cikk megosztása

Ha tetszett a cikk és hasznos lehet az ismerőseidnek is, akkor a szöveg alatti gombbal tudod megosztani ;)